Zaskakujący dodatek do sałatki jarzynowej. Wystarczą dwie łyżki
Nie ma bez niej tradycyjnej Wielkanocy, a imieniny u cioci po prostu się nie liczą. To wręcz obowiązkowy element polskich przyjęć. Sałatka jarzynowa to po prostu pokrojone gotowane warzywa, do których najczęściej dodaje się jeszcze gotowane jajko, a wszystko miesza z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze odrobinę musztardy do smaku, a my proponujemy coś jeszcze.
Dodaj wodę z kiszonych ogórków do sałatki jarzynowej
Jeśli dodajesz do sałatki jedynie majonez i ewentualnie musztardę, przełam ten schemat i przygotuj coś w rodzaju sosu na bazie majonezu. Do majonezu dodaj gęstą śmietanę (może być nawet w proporcjach pół na pół), ostrą musztardę i sekretny składnik, czyli... wodę z kiszonych ogórków (wystarczą dwie łyżki, aby zmienić smak sałatki). Zastosuj ten patent, nawet jeśli ogórki kiszone są składnikiem twojej sałatki jarzynowej. Taki sos dopraw solą i pieprzem i dopiero dodaj do sałatki.
Sałatka jarzynowa z sokiem z cytryny
Inny sposób, który sprawi, że twoja sałatka jarzynowa zaskoczy gości, to dodanie do majonezu soku z cytryny. Można też wówczas dodać odrobinę skórki otartej z cytryny. To prosty zabieg, który doda sałatce charakteru i świeżości.
Niezależnie od tego, który sposób wybierzesz (sok z ogórków albo sok z cytryny), daj sałatce trochę czasu, aby wszystkie smaki zdążyły się idealnie przegryźć.
Co dodać do sałatki jarzynowej?
Klasyczna sałatka to pokrojone w kostkę gotowane ziemniaki, włoszczyzna, jajka i groszek konserwowy. Ale każda rodzina ma swoje ulubione dodatki, które sprawiają, że zwykła sałatka smakuje inaczej. Do sałatki można dodać:
- pokrojone w kostkę winne jabłko,
- pokrojone w kostkę ogórki kiszone lub konserwowe,
- kukurydzę z puszki,
- fasolkę z puszki,
- wędzonego kurczaka lub szynkę,
- świeżą, kolorową paprykę pokrojoną w kostkę,
- posiekany świeży koperek,
- świeży por, drobno pokrojony,
- pokrojony seler naciowy,
- posiekaną drobną cebulę (cebulę najlepiej dodać przed podaniem sałatki).
Sałatkę jarzynową należy przechowywać w lodówce i zjeść w miarę szybko (najlepiej w ciągu 2-3 dni). Ze względu na dodatek majonezu sałatka jarzynowa nie nadaje się do mrożenia.